dijous, 29 de gener del 2015

LA TERÀPIA DE PARELLA

La vida en parella no és un camí fàcil, tot el contrari, és un camí ple d’esforços,  entrebancs, moments especials, obstacles, vivències de molt diversa índole... Moltes persones pensen que un cop han conquistat a la seva parella ja està tota la feina feta, però... quin error!, cap dels membres de la parella es pot relaxar en aquest aspecte. Tot el que s’avanci o es retrocedeixi en una parella dependrà dels seus dos membres i de com gestionin, tots dos, totes les situacions que la vida els hi posi pel davant.

La dificultat principal en una parella és com es compaginen les dos individualitats que la formen. Cada membre de la parella té el seu bagatge, és a dir, les seves creences, els seus valors, la seva forma de fer i afrontar les coses... i el que és més important, les seves expectatives de com serà la seva parella. De vegades costa entendre que l’altre no pensi de la mateixa forma que un ho fa, que no comparteixi els mateixos gustos, que la  parella no sigui allò que s’esperava... i s’entra en un cercle de desencant, monotonia, discussions... deixant d’esforçar-se per la relació, perdent la il·lusió i donant-se problemes com:
·      Dificultats de comunicació, problemes de convivència, discussions excessives.
·      Monotonia, distanciament, gelosia, dependència emocional, infidelitat, ruptures.
·      Dificultats en la relació sexual: manca de desig, disfunció erèctil, ejaculació precoç...
·      Dificultats amb les famílies extenses.
·      Dificultats d’adaptació als diferents moments del cicle vital: naixement dels fills, criança dels fills, síndrome del niu buit, cura dels avis...
·      Crisis vitals individuals que afectin a la relació.

Quan les dificultats o diferencies comencen a sorgir, les parelles poden afrontar-les i resoldre-les per si mateixes, però hi ha parelles que no podran fer-ho totes soles i requeriran de l’ajut d’un professional. En aquests casos es adequada la teràpia de parella.

La teràpia de parella anirà encaminada a
·      augmentar la comunicació entre els membres de la parella, replantejant la seva interacció, per tal de recuperar la seva relació si ambdós membres així ho desitgen.
·      aconseguir una ruptura el menys dolorosa i conflictiva possible en el cas de que la parella així ho decideixi, de forma parlada i consensuada.
En ambdós casos la seva efectivitat dependrà de què hi hagi voluntat, motivació i ganes de treballar per part dels dos membres de la parella.

La presencia dels dos membres de la parella és recomanable en totes les sessions de la teràpia, excepte en algunes sessions molt concretes que s’aniran concretant en cada cas, donat que és la parella, com a conjunt, qui pateix la dificultat. La duració de la teràpia dependrà de les dificultats de cada parella, dels objectius que aquesta es plantegi i de la seva evolució. A les sessions es treballaran els punts conflictius de la relació, les mancances en la comunicació, es trencaran els mites associats a la parella, es buscaran acords... i es pactaran tasques a dur a terme per la parella entre les sessions per potenciar la feina feta a les mateixes.  No és una feina senzilla i en molts casos pot comportat dolor, però la teràpia de parella ha demostrat la seva eficàcia en un percentatge molt elevat de parelles.


M. del Carme Rallo i Casanovas
carme.psicoterapia@gmail.com

dimecres, 7 de gener del 2015

PROPÒSITS PEL NOU ANY



Acabem d’encetar un nou any i com cada cop que això succeeix tothom es proposa  portar a terme un bon nombre d’accions o activitats, de bons propòsits. Molts penseu en deixar de fumar i fins i tot alguns ja teniu data per a fer-ho, d’altres us proposeu fer exercici per estar “més sans” o per perdre aquells quilets que heu agafat per Nadal, i fins i tot alguns us apunteu al gimnàs o penseu en començar alguna dieta, d’altres voleu aprendre anglès i us inscriviu en alguna acadèmia... propòsits que potser us feu per enèsima vegada, que es compliran o no, però que cada cap any formen part de la vostre llista de bons propòsits... però qui de vosaltres es fa propòsits per millorar la seva relació de parella o la seva sexualitat?

Us animo a què ho feu, a què centreu la vostre atenció en la vostra parella i en la vostra sexualitat. Us animo a què penseu què és allò de la vostra relació que us ha agradat i què voleu mantenir, què és allò que voleu millorar o potenciar perquè no us ha acabat de fer el pes. Penseu també, què és allò que voldríeu canviar o allò que no voleu que torni a succeir. Si teniu parella, compartiu tot això amb la vostra parella i parleu-ne, comenteu què ha estat per vosaltres positiu aquest darrer any, és molt important fer-ho per mantenir el foc viu en la parella,  perquè habitualment es tendeix només a dir les coses negatives.

Ja sigui sols o en parella feu un llistat de totes aquestes coses, ordeneu-les per prioritats i tot seguit, penseu com aconseguir aquests propòsits. Què podeu fer, què heu de canviar, com actuar, com respondre, de quina forma dir les coses, com rebre els que ens dóna l’altre, com respondre, en quin moment, quan no toca, quan ser o no espontanis, quan callar, quan ser o no impulsius, quan parlar... en definitiva, què heu de fer per aconseguir allò que voleu?

Us proposo que afegiu aquest nou propòsit de millorar la vostra relació de parella i la vostra sexualitat a tots aquells propòsits que ja heu fet per aquest any que acabem de començar i recordeu que quan hi ha problemes de parella o sexuals, que no es poden resoldre per un mateix, es adequat adreçar-se a un professional especialitzat que orientarà en aquesta procés.

Bon any 2015!


M. del Carme Rallo i Casanovas
Psicòloga. Terapeuta Individual, Sexual i de Parella
carme.psicoterapia@gmail.com